Yhteystiedot

Anna-Liisa Tarvainen, Taideterapeutti MA
Vastaanotto:
Heinätori 5 as.1
33230 Tampere
Ajanvaraus:
040-524 6425
anna_liisa_tarvainen@hotmail.com

Sisältölaatikko

Ohjattua maalausta 2023:
joka toinen lauantai, torstai ja sunnuntai 10-12.
Maalausta eri tekniikoilla, 30e/kerta.

Uusimmat kuvat

metson-esite
metalliva776rilasien_havainnointi
ss1
ss
kukka2
nefer
virtaava_viiva1
anna-liisan_kuvituskuvat-32
                                                   METALLIVÄRIVALOTERAPIA   

Monille on 'väriterapia' tuttu termi, samoin valoterapia. Jo muinaisessa Kreikassa käytettiin valo-, ilma- ja lämpöhoitoja. Myös nykyään parantoloissa terapoidaan vahvalla kirkasvalolla esim. keuhko- ja ihosairaita sekä depressiivisiä potilaita. Mutta metallivärivaloterapia herättää useimmissa kysymyksiä.
Gootiikan ajan katedraalien värilliset lasi-ikkunat, jotka aurinko saa hehkumaan eri väreisssä, on värjätty metalleilla - täältä on alkuperäinen idea saatu myös tähän terapiaan.
Metallivärivaloterapian perustaja on Marianne Altmaier, joka  työskenteli taideterapeuttina Herdecken sairaalassa Saksassa 14v. Hän huomasi, että toisille potilaille värit toimivat paremmin valon muodossa kuin maalaten. Tällaisia potilaita olivat esim. yliaktiiviset lapset, hengityssairauksista kärsivät, syöpäpotilaat ja muut kovettumissairauksista kärsivät. He saivat värikylpyjä sähkövalojen eteen laitetun värikalvon avulla sohvalla maaten.
Kuitenkaan hän ei ollut tyytyväinen näiden värivalojen laatuun, ja mietti sähkövalon ja päivänvalon eroja.
Työskennellessään Goetheanumissa joitain vuosia lääketieteen osastolla, hän katseli suuren salin värillisiä ikkunoita, kuinka auringonvalo paistoi intensiivisesti yksiväristen, etsattujen lasien läpi - ja oivalsi löytäneensä, mitä oli etsinyt.
Seuraavaksi piti keksiä, miten nämä lasit oli tuotettu. Hän löysi Steinerin ohjeet lasien valmistukseen: värit saatiin eri metalleista, motiivit ja kuvat niihin tehtiin kaivertamalla -
ei maalaamalla tai käyttämällä erivärisiä lasikoosteita kuten katedraalien lasi-ikkunoissa. Marianne päätti kehittää tämän lasinvalmistustavan uudeksi väriterapian muodoksi .
Vuonna 2001 Marianne pyysi työtoverikseen ranskalaisen kuvanveistäjän Lucien Turcin, joka opetteli lasin valamistekniikan. Monet säätiöt tarjosivat talodellista tukea ja perustettiin voittoa tuottamaton organisaatio 'Lichtblick e.V.'
He perustivat työpajan lasin valamista ja työstämistä varten Schwörstadtiin, pikku kylään Jura vuoristossa, lähellä Baselia. Neljän vuoden tutkimuksen ja kehittelyn jälkeen on tätä uuden terapiamuodon taiteellista, fysiologista, kvantitatiivista ja kliinistä käytännön tutkimusta esitelty eri puolilla maailmaa, mm. Suomessa 2010.

Koulutus
V. 2010 aloitettiin metallivärivaloterapian kurssit antroposofisille terapeuteille ja lääkäreille. Koulutus kestää 3 vuotta ja se sisältää kolme noin viikon lähiopetusjaksoa vuodessa eri maissa klinikoilla, joissa on isoja terapialaseja. Väliaikoina tehdään omaa tutkimustyötä ja harjoitteluja. Loppututkintoon kuuluu harjoittelut klinikoilla ja omalla vastaanotolla, kirjalliset välityöt ja lopputyö. Metallivärivaloterapia on Goetheanumin Lääketieteen osaston hyväksymä antroposofisen terapian jatkokoulutus.
Aloitin tämän koulutuksen 2019 ja tavoitteena on saada terapialaseja käyttöön myös Suomeen 2024 mennessä.